In november van 2021 werd ik benaderd door de vve van de boterbeurs om te komen kijken naar de voluten van de Boterbeurs in Dordrecht. De schilder had aangegeven dat de voluten zo waren aangetast door houtrot dat de schilder het niet meer kon repareren en vervanging nodig was. De voluten stonden bij ABB Bouw is Sliedrecht. Na bezichtiging heb ik een prijs gemaakt om de voluten in het geheel na te maken in Eiken zoals de originele voluten zijn.

Geschiedenis van de Boterbeurs:

De Boterbeurs is in 1841 gebouwd op de plaats van een aantal partriciƫrshuizen en de Wijnkoperskapel, later Engelse kerk. De Stadsbouwmeester Itz maakte het ontwerp voor deze beurs met in de bovenzaal een schilderijenmuseum. De neo classicistische stijl waarin het gebouw is ontworpen wordt gekenmerkt door een symmetrische gevelopbouw voorzien van een zware kroonlijst met expressieve consoles en een klokkentoren met grote voluten.

De voluten van 285 x 103 cm. zijn opgebouwd uit twee delen met houtsnijwerk en met een spouw van circa.15 cm. De delen zijn met elkaar verbonden door twee beren en aan de bovenzijde dicht gezet met grenen delen en afgedekt met zink. De voluten zijn verankerd met stalen stangen aan de klokkentoren. De voluten zijn aan beide zijde reliƫf gesneden, aan de voorzijde rijker dan aan de achter zijde. Verder zijn de voluten grijs geverfd om de voluten een steen imitatie te geven.

Eigenschappen

Houtsoort

Eiken Quercus Petraea

Werk soort

Gallerij