Restauratie koloniaal ebbenhouten tweezits bankje met snijwerk van type IV
Dit prachtige meubelstuk komt mogelijk uit Sri Lanka en dateert uit het jaar circa 1680. Het bankje is in de jaren 50 van de vorige eeuw met een verhuizing mee naar Nederland gekomen. Tijdens de reis heeft het in de container een val gemaakt, waardoor de achterpoten braken. Het bankje heeft daarna ruim 50 jaar op een zolder gestaan. Recent besloot de eigenaresse het meubelstuk te laten restaureren bij Art-Beid.
Na onderzoek bleek het bankje al minstens twee keer eerder te zijn gerestaureerd, waarbij het een gedaante verwisseling onderging. De zitting, welke oorspronkelijk van rotan was, kreeg destijds aanvankelijk een bordeaux/paarse zijden bekleding, maar werd daarna vervangen door een goudkleurige zijden bekleding. Beiden zijn door gebruik versleten. Tijdens deze eerdere restauraties werden de poten verstevigd met stukken hout en schroeven. Tevens werd er een raamwerk gemaakt om de met zijde beklede zitting op te plaatsen. Het bankje zit met pen-en-gat verbindingen en een houten toognagel in elkaar. Later werden die verbindingen ook nog eens verlijmd met beenderlijm. Door het gebruik van het meubel zijn de pen-en-gat verbindingen uitgesleten en kwam er veel ruimte in het frame; hierdoor was het meubel niet meer stabiel.

De huidige restauratie:
Om het bankje te restaureren, is het meubel eerst helemaal gedemonteerd. Er zijn nieuwe achterpoten gesneden en gedraaid uit ebbenhout en er zijn nieuwe beukenhouten pennen aan de verbindingen gezet om weer stevig in de gaten te kunnen worden verlijmd met huidenlijm en een houten toognagel. Momenteel wordt er een nieuwe zitting van ebbenhout gemaakt om het rotan in te vlechten.

Eigenschappen

Werk soort

Houtsoort

Ebbenhout Diospyros Ebenum

Gallerij