Schipper

In januari 2016 kreeg ik een tip over het neerhalen van een aantal bomen: de dubbelbloemige paardenkastanje (Aesculus hippocastanum ‘Baumanni) op de kade van de Wolwevershaven te Dordrecht. De bomen waren ziek en de kade moest na verzakking opnieuw worden opgebouwd.  Na het benaderen van Monique Noorlander van Openbare Werken van de Gemeente Dordrecht heb ik een stuk kunnen bemachtigen van plusminus 180 cm. Het leek mij leuk om van de boom een schipper te maken die over het water heen kijkt uit de tijd waarin de boom destijds geplant was. De boom woog 300/400 kg, had een diameter van 78 cm en er werden 99 jaarringen geteld. Dus het moest een schipper worden van 100 jaar geleden. Ook had ik het idee om de schipper na het beeldhouwen te bewerken met teer, omdat de schepen, die 100 jaar geleden in de Wolwevershaven lagen, meestal nog van hout waren en gebreeuwd werden met hennep en teer. De geur van het teren zou dan ook in de schipper zitten.

De schipper heb ik in klei ontworpen en in gips afgegoten als voorbeeld om van te werken. Vervolgens werd de boom in het atelier geplaatst. De boom was net neergehaald en begon scheuten te geven; de schors moest worden verwijderd. Omdat er veel van de boom afgehaald moest worden, heb ik een speciale guts laten maken bij Smederij Haksteen: een guts die in een kango paste, zodat de eerste vorm daarmee gehakt kon worden. Nadat de ruwe vorm was uitgehakt, heb ik de rest van de schipper met de hand gebeeldhouwd.  Doordat de boom zo vers was, is deze door uitdrogen gaan scheuren. Deze scheuren zijn op het einde van het proces dichtgezet met wiggen. Deze wiggen heb ik gezaagd van stukken van de boom, die ik hiervoor bewaard had. Om de schipper stevig te laten staan is hij op een plaat ijzer van 12 mm geplaatst met twee pinnen daarop gelast. Deze pinnen lopen een stuk door in de benen van de schipper en zijn daarin vast gelijmd.

Ik heb de schipper zo ontworpen dat het lijkt alsof hij met slecht weer over het water kijkt. Zijn hoofd staat een beetje naar opzij en zijn hoofdharen en baard waaien naar links evenals zijn schipperstrui waarvan de kraag aan de rechterzijde opwaait. Zijn zware en veel te ruime broek zakt uit over zijn schoenen en wordt omhoog gehouden door een riem en bretels die aan de achterzijde goed te zien zijn.

Door het teren is de schipper geworden zoals ik hem bedoeld heb.

 

Eigenschappen

Afmetingen 178 × 50 × 60 cm
Werk soort

Houtsoort

Kastanje Aesulus Hippocastanam

Gallerij