Van meerpaal naar urn-zuil met zelfportret

In 2017 kreeg ik van mijn broer een telefoontje dat hij een stuk van een meerpaal uit de Voorstraathaven te Dordrecht had gekregen. Deze meerpalen werden vervangen en aangezien dat ik daar zelf heb gewoond, was dat voor mij een interessant stuk hout. Het stuk bedroeg 120 x 22 x 22 cm en was niet te tillen: azobé volgezogen met water! Ik had er wel meteen een idee over wat het moest gaan worden: een urn-zuil met een zelfportret.

Na mezelf met behulp van 3 spiegels geboetseerd te hebben en in gips te hebben afgegoten, kon het beeldhouwen in de meerpaal beginnen. Omdat de meerpaal nog volgezogen zat met water was het hout zacht genoeg om te beeldhouwen. Ik heb tijdens het hele proces de paal nat gehouden, omdat het gedroogde hout niet te bewerken is.

De meerpaal is na het beeldhouwen uitgehold aan de achterzijde zodat mijn urn er later in kan worden geplaatst en daarna kan worden afgesloten met een koperen plaat. Aan de voorzijde staat mijn geboorte datum; de sterfdatum moet t.z.t. worden toegevoegd, maar dat duurt hopelijk nog even!

&nbsp

Eigenschappen

Afmetingen 110 × 22 × 22 cm
Werk soort

Houtsoort

Azobé Lophira alata Banks ex Gaertn.f.

Gallerij