Voltaire

François Marie Arouet (Voltaire) bezocht vlak voor zijn dood in 1778 Parijs en heeft daar o.a. het atelier van de Frans Neoclassicistisch beeldhouwer Jean-Antoine Houdon aangedaan vanwege een beeld dat Madame Denis (een nicht van Voltaire) oorspronkelijk wilde laten maken voor de Académie Française. Na een ruzie tussen de Madame en de Académie Française heeft zij het beeld echter geschonken aan de Comédie Française, waar het nu nog staat.

Houdon maakte dit zeer interessante portret van Voltaire en liet het daarna als meesterstuk door veel van zijn leerlingen beeldhouwen. Dit sprak mij zeer aan en daarom heb ik het portret gesneden uit mahonie.

Het beeldhouwen van dit portret heeft veel inzicht gegeven in het werk van Houdon. Het is niet voor niets dat Houdon vele bekendheden uit zijn tijd heeft vereeuwigd. Denis Diderot, Belle van Zuylen, Benjamin Franklin, Jean-Jacques Russeau, Moliere, George Washington, Thomas Jefferson, Louis XVI, Robert Fulton en Napoleon Bonaparte zijn een greep uit zijn oeuvre.

Vanaf dit gipsmodel heb ik gewerkt. Met behulp van een punteerapparaat (driepuntspasser) is het beeld één op één overgezet in Mahonie Sapeli.

Eigenschappen

Afmetingen 47 × 25 × 25 cm
Werk soort

Houtsoort

Mahonie

Gallerij